Khidmat Bantuan Pelanggan

Bagaimana membuat pembelian?
Pelanggan yang ingin membuat pembelian, boleh klik di ‘BELI SEKARANG’ dan anda akan dibawa terus ke www.shopee.com.my/halavitastore.

Untuk ejen berdaftar, pembelian terus ke HALAVITA. Pilih produk yang anda ingin beli dan klik “Add to Cart”. Anda boleh klik “Continue Shopping” untuk menambah produk yang lain atau klik “View Cart” untuk melihat jumlah kuantiti dan harga pembelian. Klik “Proceed to Checkout” untuk melengkapkan borang untuk penghantaran dan seterusnya pilih cara pembayaran dan buat pembayaran bagi pesanan anda.

Satu transaksi hanya untuk satu pelanggan.
Bagaimana membuat pembayaran?
Ejen boleh buat pembayaran melalui :-

1. Internet Banking (FPX: Maybank2u, Cimb Click, Bank Islam, BSN, RHB Online, PBe, Hong Leong Bank, Bank Rakyat dsb.)

2. Kami juga menyediakan QRPay untuk beberapa bank bagi memudahkan pembayaran.
Mengapa KOPERASI KUMPULAN JOHAWAKI BERHAD tertera dalam transaksi pembayaran saya?
Segala transaksi atau bayaran dibuat kepada KOPERASI KUMPULAN JOHAWAKI BERHAD, pemilik jenama HALAVITA.
Adakah pembelian di laman web ini selamat?
Kami memberi jaminan bahawa setiap transaksi di laman web ini adalah selamat. Kami adalah pemilik dan penjual kepada produk HALAVITA.

Laman web ini juga TIDAK menyimpan data maklumat peribadi pembayaran anda seperti no. akaun bank, kad kredit dan kad debit.
Bagaimana mengetahui status pesanan saya?
Anda akan terima status pengesahan melalui email atau WhatsApp selepas pihak kami terima pembayaran. Anda juga boleh log masuk ke akaun anda untuk melihat status terkini pesanan anda.

Bagaimana periksa status penghantaran saya?
Anda akan menerima status penghantaran (Tracking Number) melalui email atau WhatsApp dalam masa 24 – 48 jam.
Bagaimana periksa status penghantaran saya?
Anda akan menerima status penghantaran (Tracking Number) melalui email atau WhatsApp dalam masa 24 – 48 jam.
Berapa lama proses penghantaran?
Anda akan terima pesanan anda dalam masa 3-5 hari bekerja (Semenanjung) / 6-14 hari bekerja (Sabah, Sarawak & Labuan). Kami menggunakan khidmat Pos Laju Malaysia untuk menghantaran ke seluruh Malaysia. Sekiranya pesanan anda masih tidak diterima dalam tempoh ini, pihak kami menyarankan anda mengisi borang ini https://efeedback.pos.com.my/ untuk tindakan selanjutnya. Semua pesanan anda dilindungi dengan jaminan wang dikembalikan 100% jika pesanan anda tidak diterima dalam masa 14 hari bekerja.

*Atas faktor lokasi, servis dan kawasan, penghantaran mungkin akan dibuat oleh syarikat kurier lain seperti GDEX, SkyNet, City-Link, KTMD dan sebagainya. Maklumat akan dimaklumkan kepada pelanggan.
Mengapa pesanan saya dibatalkan?
Pesanan anda akan dibatalkan secara automatik sekiranya kami tidak menerima sebarang pembayaran dalam masa 48 jam.
Bagaimana nak batalkan pesanan?
Hubungi kami dengan segera supaya pihak kami tidak memproses pesanan anda. Sila email ke sales.halavita@gmail.com atau WhatsApp ke +6011 1112 7109.
Bagaimana untuk menukar alamat penghantaran?
Anda boleh tukar alamat penghantaran dengan log masuk ke akaun anda dan klik “Addresses” atau boleh dilakukan dengan menghubungi kami melalui Whatsapp: +6011 1112 7109. Walaubagaimanapun untuk pesanan yang dalam proses, penukaran ini tidak akan diterima.
Bagaimana cara menghubungi kami?
Email: sales.halavita@gmail.com
WhatsApp: +6011 1112 7109
*Mesej anda akan dibalas dalam masa 24 jam.
Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (10pg – 5ptg).
KAEDAH PEMBAYARAN: Perbankan Internet Billplz (FPX, Maybank2u, Cimb Clicks, RHB Online, Bank Islam, Public Bank, Bank Rakyat, Ambank, Boost e-Wallet). PayPal (termasuk kad debit dan kredit Visa/Mastercard). Perbankan Offline / Manual melalui cash deposit, ATM transfer ke akaun Maybank.

*PENGHANTARAN KE SEMENANJUNG: Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Putrajaya, Cyberjaya, Kuala Lumpur, N.Sembilan, Melaka, Johor, Pahang, Terengganu, Kelantan. **PENGHANTARAN KE SARAWAK: Kuching, Samarahan, Sri Aman, Betong, Sarikei, Sibu, Mukah, Bintulu, Kapit, Miri, Limbang, Serian. 

**PENGHANTARAN KE SABAH: Kota Kinabalu, Papar, Putatan, Penampang, Tuaran, Kota Belud, Ranau, Kuala Penyu, Beaufort, Sipitang, Tenom, Keningau, Tambunan, Nabawan, Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Tongod, Sandakan, Beluran, Kota Marudu, Pitas, Kudat. **PENGHANTARAN W.P LABUAN: Batu Arang, Batu Manikar, Labuan, Layang-layang, Lebok Temiang.


NOTIS: KONJACFOOD2U.COM adalah laman web jualan dan promosi online untuk produk makanan sihat KURUS KONJAC dan diuruskan oleh WP DINAMIK NIAGA (WPNIAGA.COM). Penghantaran produk KURUS KONJAC di laman web ini diuruskan oleh STOKIS SAH & BERDAFTAR. Produk makanan sihat KURUS KONJAC diedarkan oleh ES & EF ENTERPRISE (HQ) Selangor, MALAYSIA.